Bijen Producten

De Honingimkers

Zuid-Limburgse imkersvereniging            Gesticht 2011

De honingoogst


Aan het wasdeksel herkent de imker of de honing rijp is voor de oogst.

Eerst schuift hij of zij voorzichtig de bijen van de honingraat. Dan verwijdert hij met een speciale vork de wasdekseltjes die de cellen verzegelen. Vervolgens worden de volle honingraten in een zogeheten “honingslinger'

of centrifuge gedaan, waarin de honing uit de raat wordt geslingerd. Tegenwoordig wordt de meeste honing zowel in Europa als daarbuiten

door slingeren in centrifuges gewonnen. Dit is van belang omdat zo de waardevolle samenstellende bestanddelen niet worden beschadigd.

Na het slingeren laat men de honing gedurende 3 tot 5 dagen in gesloten containers staan, zodat de wasresten, deeltjes stuifmeel en andere vreemde deeltjes zich op het oppervlak kunnen verzamelen. Tot slot zeeft men de honing en vult er direct de potten of grote metalen bakken mee.


Er zijn verschillende manieren om de honing van een bijenvolken weg

te nemen. We beschrijven in dit artikel hoe u dit doet.


 Eenvoudige honingafnamen.

Terug producten

Raten met honing

Honingraat ontzegelen met vork.

Vers geslingerde honing zeven.

Honing als geneesmiddel -

de therapeutische toepassingen.

Volgen de Griekse vader van de geneeskunde' Hippocrates is honing een goed geneesmiddel.